Samenlevingscontract versus huwelijkscontract
13 mei 2025
Samenwonen met je partner kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om te trouwen, maar betekent dat dan automatisch dat je een huwelijkscontract afsluit? En als je wettelijk gaat samenwonen door een verklaring af te leggen bij de gemeente, heb je dan meteen een samenlevingscontract? Lees verder en ontdek het antwoord!
Het huwelijk en het huwelijkscontract
Wanneer je ervoor kiest om met je partner te trouwen, betekent dit niet dat je automatisch een huwelijkscontract met elkaar afsluit. Als je trouwt met je partner zonder te kiezen voor een huwelijkscontract, dan geldt het ‘wettelijk stelsel’. In het wettelijk huwelijksvermogensrecht is er sprake van drie verschillende vermogens: het gemeenschappelijk vermogen van de twee echtgenoten, het eigen vermogen van de ene echtgenoot en het eigen vermogen van de andere echtgenoot.
Hoewel het wettelijk huwelijksvermogensstelsel een evenwichtige regeling biedt, kiezen sommige koppels er toch voor om hiervan af te wijken. Dit kan door een huwelijkscontract te laten opstellen. Dit gebeurt bij de notaris. Op deze manier zullen de echtgenoten dus zelf hun huwelijksvermogensrecht regelen. Zo kunnen de echtgenoten ervoor kiezen om te trouwen onder het stelsel van scheiding van goederen, waardoor de inkomsten van de beide partners gescheiden blijven. Of ze kunnen ervoor kiezen om te trouwen onder het stelsel van algehele gemeenschap, waardoor werkelijk alles gemeenschappelijk wordt. Ook wie het wettelijk stelsel wil laten verfijnen, zal een huwelijkscontract moeten laten opstellen.
Bron: Fednot